Välja fåtölj

Det finns en uppsjö av olika fåtöljer. Ingen fåtölj är den andra lik och det finns flera hundra som kan passa in i rummet man vill ha fåtöljen. Att välja rätt fåtölj låter inte särskilt svårt eller utmanande, men det är värre än man kan tro. Det finns massor av exempel på vardagsrum som förlorat sin charm efter att fel typ av fåtölj ställts in mellan bokhyllorna, eller ett sovrum som skulle kompletteras av fåtöljen men fick istället harmonin i rummet förstörd. Valet av fåtölj påverkar rummet mer än man kan tro. Det är inte bara att väja fåtöljen man tycker i snyggast det finns flera faktorer man måste ta hänsyn till för att inte förstöra rummet med ett fåtölj köp.

>> Köp din nya fåtölj hos Furniturebox

Rummets stil
Det viktigaste vid köp av en fåtölj är att bevara rummets stil. Alla rum har en egen stil – vissa hus har en stil i alla rum. Har man ett väldigt modernt hus ska man undvika att ha mycket trä på fåtöljen och istället gå efter kantiga former och enkla färger – som till exempel svart. Massiva träramar tillhör den äldre stilen och har man ett äldre hus som är från omkring 60- 70-talet så fungerar träet bättre i fåtöljen. Så länge man har rummets stil i åtanke kan man lätt köpa en fåtölj utan att oroa sig över att den ska se malplacerad ut.

Storleken
Det finns små fåtöljer och det finns stora fåtöljer. Det finns smala fåtöljer och det finns breda fåtöljer. Många glömmer bort att tänka på storleken när de köper en fåtölj. Den kan vara snygg och passa rummets stil – men är fåtöljen för bred kan den ändå se felplacerad ut. Mät gärna ut platsen fåtöljen ska stå på och föreställ er en fåtölj på den platsen. Hur bred får den vara? Är den för bred kan fåtöljen se ut att vara huvudets huvudsakliga inredning något som sällan är fåtöljernas verkliga plats i ett rum. Fåtöljen är något som ska komplettera rummet, addera till bekvämligheten och passa in som en prydnad. Bokhyllorna eller TV:n i vardagsrummet är mera av huvudsakliga möbler. Samma gäller sängen eller garderoberna i sovrummet. Låt aldrig fåtöljen bli för stor så att den tar över hela rummet.

Bekvämligheten
Glöm inte att provsitta fåtöljer innan ett köp. De kan se bekväma ut, men inte förrän man satt sig i dem vet man hur det verkligen ligger till. En fåtölj ska ge ett bra stöd för såväl din rygg som din stuss och inte kännas för stel. Gillar man den typen av sittytor kan man istället köpa sig en pinnstol, vilket man hittar på pinnstol.nu.